Sport

Men kan diverse sporten met de beauceron ondernemen. Een aantal zullen hier beschreven worden.
Eén van de eerste sporten die ik zou aanraden is gewoon het begin namelijk puppiecursus, gevolgd door een jongehondencursus.
Nu moet u niet verwachten dat uw hond nu helemaal klaar is, maar geloof me nog jaren van trainen gaan volgen.
De beauceron is nl. zeer lang jong. Met zijn ongeveer 5 jaar begint hij/zij rust in de kont te krijgen.
Tot die tijd zult u regelmatig de oefeningen moeten herhalen en de puntjes op de i zetten. Het blijven grote enge zwarte honden (voor de buitenstaander) die, als ze niet goed onder appél staan best vervelend kunnen zijn.
Deze twee cursussen zijn dus nog maar het begin. Nu kan het zijn dat u gewoon een gezellige huishond wilt en klaar bent met trainen bij een club of vereniging. Dat mag, maar mocht u toch de smaak te pakken hebben en door willen gaan, dan zijn er diverse mogelijkheden. Om er een paar te noemen.
a. IPO
b. Schapendrijven
c. GG
d. Behendigheid
e. Reddingswerk
f. UV
U ziet het er is van alles mogelijk. Het zegt u niks die afkortingen?? Ik zal ze even kort uitleggen.

IPO
Allereerst IPO wat staat voor Internationale Prüfungs Ordnung.  Je hebt IPO 1, 2 en 3. Het examen bestaat uit drie onderdelen en dat zijn speuren, appél en manwerk (bijten op de mouw). Dit kunt u trainen bij o.a. NBG-, NVBH- of een VDH-vereniging. Niet alle NVBH- of VDH-verenigingen accepteren andere rassen, maar dat is een kwestie van informeren.

Schapendrijven
Ach wat moet daar nu aan uitgelegd worden. Het is de beauceron aangeboren. Tot nu toe heb ik nog nooit een beauceron niet zien drijven. Het aanleren kan ook hier weer niet overal, want in het wereldje van het schapendrijven is de bordercollie DE hond en dus ook hier wordt de beauceron niet overal getolereerd. O.a. in Nootdorp bij www.sweetlakeshepherd.nl is de beauceron wel welkom.

GG
GG is een appélsport. Hier wordt de beauceron geleerd op commando een parcour samen met de baas af te leggen en opdracht uit te voeren. GG bestaat uit GG-B (beginners) GG1, GG2 en GG3. De moeilijkheidsgraad loopt op per examen. Ook hier is de beaceron geschikt voor.

Behendigheid
Hier loopt u samen met de beauceron een parcour van attributen. Hoogtesprongen, tunnels, paaltjes, katteloop, tafel. Hier gaat het om de tijd. Hoe sneller hoe beter en natuurlijk is het de bedoeling dat het foutloos gelopen wordt. Sommige beaucerons zijn best snel, maar halen het meestal niet bij de kleinere rassen die nu eenmaal sneller en wendbaarder zijn, maar leuk kunnen ze het absoluut vinden.

Reddingshonden

Voordat het echte werk begint wordt eerst spelenderwijs de zoekdrift gestimuleerd. Het voorbereiden op de echte trainingen zal in het begin niet meer dan een spel zijn, gericht op een speeltje en zijn baas. De beloning voor het vinden van een slachtoffer is het krijgen van zijn favoriete speeltje. Daar werkt de hond uiteindelijk voor. De training bevat de volgende onderdelen:

– Vlakterevieren:
Op aanwijzing van de geleider leert de hond zelfstandig en systematisch opzoek te gaan naar vermiste personen in zwaar en onbegaanbaar gebied, meestal bos gebied, en zodra hij de persoon gevonden heeft dit te melden aan de geleider.

– Puinzoeken:
De hond leert op, in en rondom puin te zoeken naar personen die mogelijk onder puin bedolven liggen. Doormiddel van krabben en blaffen maakt de hond de geleider duidelijk dat hij een slachtoffer gevonden heeft.

– Waterzoeken:
Hierbij gaat het om zoeken naar drenkelingen waarbij de hond leert vanaf de kant of vanaf een boot menselijke geuren waar te nemen.

– Speuren:
Terwijl de hond aan de riem zit leert hij om op harde en zachte ondergrond en een door mensen gelegd spoor te volgen.

In het buitenland komt bij dit rijtje ook nog de lawine hond te staan er zijn reddingsgroepen die trainingen in het buitenland organiseren om de hond te leren zoeken naar personen die onder de sneeuw bedolven liggen.

– Appèl / Hindernissen
Naast alle zoekdisciplines worden er gehoorzaamheidsoefeningen gedaan omdat het tijdens reddingsoperaties erg belangrijk is dat de hond goed onder appèl staat. Ook wordt er getraind op behendigheid zodat de hond geen vrees heeft om over allerlei soorten obstakels te lopen.

– Wedstrijden:
De uiteindelijke beloning na lang trainen is voor een hoop eigenaaren het ingezet worden bij een reddingsoperatie en deze met succes beëindigen. Maar ook worden er voor elk onderdeel wedstrijden georganiseerd, er is zelfs een WK.

Bron: Dogvision

UV

UV is een uithoudingsvermogenproef. Uw hond moet 20 km naast de fiets in draf kunnen lopen. Mocht de beauceron dit hebben afgelegd, dan zegt het ook wat over de gezondheid van de hond. Er zijn twee pauzes van 15 minuten waarin gecontroleerd wordt of uw hond nog verder kan. Aan het einde van de fietstocht volgt er nog een appél oefening. Vanaf de leeftijd van 16 maanden en tot en met de leeftijd van 6 jaar mag deze proef gedaan worden.

Mocht u nog meer informatie willen hebben neem dan gerust contact op.