NE 2015

De NE 2015 in Saint Piere de Boeuf (Loire) te Frankrijk

De NE in Frankrijk is een elk jaar terugkerend evenement, die ik echt aan kan raden. Ook al doe je niet mee met je hond, het is gewoon een heerlijk weekend om mee te maken en zoveel beaucerons bij elkaar te zien.

Dit jaar was het dus vrij zuidelijk in de Loire. Wilma Plantinga van de kennel Admirable Chien was dit jaar gegaan en had haar twee teven ingeschreven. Helaas lukt het niet met Caya. Zij is bang voor het schot, dus Wilma had haar terug getrokken. Wat niet is, is niet.

Alita daarentegen deed het uitstekend. Nu was Wilma in de veronderstelling dat Alita al haar cotation 3 had gehaald, maar omdat Wilma niet wist dat je dan meteen daarna de hd (heupdysplasie)  moest opsturen naar Frankrijk, moest ze dus alles opnieuw doen. Geen probleem!!!! De metingen en de karaktertest doorliep zij fluitend en ook de exterieurkeuring was een eitje. Kortom Alita haalde op haar sloffen Cotation 4.
Beauceron vrienden feliciteert Wilma van harte met dit mooie resultaat.

Misschien leuk om te weten!!
In Frankrijk verloopt een keuring bij de beaucerons vele malen leuker dan in Nederland. Allereerst sta je overal alleen met je hond in de ring. Is best lekker relaxed. Je gaat ook niet alleen voor het uiterlijk, maar ook voor de bouw en het karakter. Je hond wordt nl. eerst gemeten. Ze meten dan de snuitlengte, koplengte, kopbreedte, romplengte op nekhoogte en op borsthoogte en dan de schofthoogte nog. Vervolgens ga je met je hond naar de karaktertest. Hier krijgt je hond een halsketting om (zodat alle honden hetzelfde om hebben) en hieraan wordt een lange lijn gedaan. Je loopt vervolgens het veld op en op een bepaalde afstand lost men een twee schoten. Je mag niks meer zeggen tegen je hond en ook de lijn mag je niet gebruiken (alleen maar vasthouden). Hierna wordt de hond bedreigt. Na de dreiging gaat de keurmeester kijken of hij je hond kan aanhalen. Hiermee bekijkt hij of de hond kan schakelen van agressie naar sociaal gedrag. Voor elk onderdeel krijg je een cijfer. Vervolgens ga je naar de exterieurkeuring. Hier hebben ze een lijst met punten en achter elk punt komt een goed, zeer goed of uitmuntend te staan. Mocht het grootste gedeelte Uitmuntend zijn, dan moet je aan het einde van de dag nog één keer twee schoten doorstaan en dan ga je aan het einde van het weekend met alle andere honden die Cotation 4 hebben gehaald nog een keer de ring in. Blijf je hier tot het einde dan heb je Cotation 4.

Kortom het is gewoon heel leuk om te doen en er is veel te zien. Hopelijk is het volgend jaar weer wat meer noordelijk. Maakt het net even wat makkelijker om er heen te gaan.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC